Överlevnadsretorik.

Vad vill du? Vem vill du ska reagera? Vad ska du säga så att de förstår?

Det handlar om att bestämma dig för vad du vill att de som lyssnar eller läser ska tycka, tänka, känna, veta, kunna och framförallt göra när du är klar. Och sedan bygga orden så att du når dit.

Bland det värsta som finns för en skribent är att tappa sina läsare. Och för en talare att tappa sin publik. Oftast handlar det inte om att du tappar bort dem utan att de tappar bort dig. Det stavas irrelevanta utsvävningar. Och jag lär dig att följa den berömda röda.

Jag vill veta mer om överlevnadsretoriken.

Retorikiskt finlir.

Efter överlevnadsretoriken är det dags att lyfta ett retoriskt snäpp. För det spelar faktiskt roll hur du säger det.

Det finns hundratals, tusentals, hundratusentals ord i det svenska språket. De flesta är bara till för att hålla kanalen öppen, s.k. fatisk kommunikation. Och visst, du kanske når någon som lyssnar – men de låter sig inte påverkas. Betydelselösa ord är brus. Inget annat. Se till att välja ord som har en inneboende kraft som hjälper dig förmedla ditt budskap. Vi specialstuderar språkliga bilder, mönster och beteckningar så att du kan formulera dig på det sätt målgruppen premierar högst.

Och så ser vi till att din publik kommer ihåg vad du pratar om. Allt baserat på forskningsresultat. Som vanligt.

Jag vill veta mer om utbildningen Retorikiskt finlir.

Hur du får andra att göra som du vill.

Ända från födseln lär vi oss att ta genvägar när vi fattar beslut. För vi kan inte göra allt på en medveten nivå. Vi har ett autonomt nervsystem som ser till att vi blinkar när ögonen blir torra, att vi fyller cellerna med syre och näring och att vi pigmenterar när vi vistas i solen. Vi har även ett autonomt hjärnsystem. Skillnaden är att vi utvecklar det allteftersom vi lever och möter nya situationer.

Det här med att jag ger dig en komplimang och du sedan ger mig det jag vill ha, eller att om jag får dig att säga ja till små saker kommer du med stor sannolikhet säga ja till en stor förfrågan om en liten stund – vill du gå på det eller vill du vara medveten om hur jag försöker påverka dig så att du kan bestämma själv?

Jag vill veta mer om utbildningen i kommunikationspsykologi.

Nu blev det lite jobbigt.

Det stavas härskartekniker. För ord är makt och ord förför.

Jag är inte intresserad av att visa för dig hur du bäst kan slå tillbaka. För även om slagsmål kan verka underhållande i nuet är båda parter misshandlade efteråt. Mitt perspektiv är snarare att visa dig hur du kan neutralisera härskarens tekniker mot dig. Jag tror att alla vinner mer på det i långa loppet.

Jag vill veta mer om utbildningen i härskartekniker.

Medieträning. Mediehantering. Medieretorik.

Medielandskapet förändras hela tiden. Detta ändrar hur vi kommer åt och tar till oss nyheter samt hur vi kan föra ut våra egna. Därigenom ökar behovet av kunskap kring vad som definieras som en nyhet och vilka faktorer som påverkar nyheternas urval utifrån ett journalistiskt perspektiv. För att sedan kunna nyttja detta ur ett PR-perspektiv. Oavsett om det handlar att få ut något du tror på eller hantera något någon annan tror på.

Medieträning eller mediehantering? Jag tror inte vi kan träna media. Däremot kan du träna dig själv. Media kan vi istället hantera. Både företrädare för media och dig själv. För det händer mer än du tror när en kamera och mikrofon trycks upp i ansiktet på dig. Eller när någon presenterar sig som journalist på andra sidan tråden.

Jag vill veta mer om utbildningen i mediehantering.

Så får du din föreläsning att upplevas som en konsert.

Tillhör du kategorin människor vars röst upphör att existera, vars kropp inte längre kan kontrolleras och vars förmåga att producera ord i princip försvinner när du ska ställa dig framför folk och tala? Eller önskar du bara att du var lite bättre på att framföra ditt anförande? Då är det här kursen för dig. Presentationsteknik som du aldrig har hört det förut.

De flesta av oss har arbeten som innebär presentationer av olika slag inför fler eller färre människor. Och många av oss tycker att det är lika jobbigt/tråkigt/svårt/ångestfyllt/superroligt varje gång. Det finns enkla, lättillgängliga verktyg och strukturer som kan hjälpa dig att vända en trist föreställning till en beljublad konsert och för att du verkligen ska lära dig blandar vi teori med praktik och analys. Så ja, du kommer att få ta ton. Om du vill.

Jag vill veta mer om utbildningen i presentationsteknik.

Distanskurs i retorikiska.

Vill du bli bättre, snabbare, mer strukturerad, mer kreativ och formulera dig stiligare när du skriver? Vill du lära dig när du har tid och få personlig återkoppling på dina texter? Då är det för dig jag har skapat den här distanskursen i retorikiska.

Hur flirtar du bäst med din målgrupp? Vi talar kommunikationspsykologi. Det gäller att förstå hur vi människor interagerar, vad som krävs för att vi ska komma ihåg ditt budskap och hur vi låter oss påverkas.

När och hur säger vem vad? Och varför? Retorik. För det finns ett strukturerat sätt att jobba fram en text som gör det enklare och snabbare att finna orden som lockar lusten. Att fortsätta läsa.

Argumentation eller association? Semiotik. Du får lära dig hur du manipulerar orden så att mottagarna börjar nynna din sång.

Jag vill veta mer om distanskursen i retorikiska.

Jag är intresserad av att anlita Camilla som utbildare.

Strålande! Mejla eller ring så pratar vi om hur jag kan hjälpa dig.
Knattrar Camilla