Julia Gillard är Australiens premiärminister som får nog av hyckleriet från andra sidan bordet, i form av oppositionsledaren Tony Abbott. Hennes avhyvling av sällan skådat slag från en kvinna i hennes position (kan ha något att göra med att det är få kvinnor världen över som har nått hennes position, men ändå) ekar över hela världen.
Jag imponeras över vältaligheten, jag imponeras av flödet som kommer av år av träning att tala i stora formella sammanhang och jag imponeras av hennes förmåga att hantera okväden som skriks åt henne i salen under tiden för talet. För även om det är något ofta förekommande så är orytmiska och tidsmässigt oväntade röstyttringar störande för hjärnan.
Stilfigurerna flödar, beteckningarna likaså, men ingenstans känner jag att de används för utsmyckningens egna skull. Gillard använder sig av språkets mönster likt en talskrivare för att skapa rytm i texten, för att få tankerum att reflektera över vad som komma skall, för att skapa driv och för att mangla ned motståndarens åsikt genom detaljerna. Rent retoriskt är det knäckande effektivt.
Because if the leader of the opposition wants to know what misogony looks like in modern Australia he doesn’t need a motion in the House of Representatives he needs a mirror.
Tydligare än så kan det inte bli. Och detta är sagt innan den första minuten har gått. Följande 14 går Gillard på ännu hårdare, med exempel efter exempel, citat efter citat. ”And I quote”. Om och om igen återkommer premiärministern mellan bevisen till budskapet att oppositionens motion bör avslås.
Är detta härskarteknik? Nej. Bara för att du är retoriskt skicklig och dekonstruerar din motståndare betyder inte att du hänger dig åt härskartekniker av allehanda slag. Det är inget förlöjligande, inget osynliggörande, inget undanhållande av information (tvärt om!), ingen dubbelbestraffning och inget påförande av skuld och skam.
Lyssna och lär på denna fantastiskt välargumenterande premiärminister. När retoriken påverkar. På riktigt. I det här fallet ändrades Australiensiska ekvivalensen till SAOL betydelsen av misogyny efter detta tal (DN). (Och håll koll på hånleendet som skickas från andra sidan bordet. Jag kan väl milt konstatera att det förändras under talets gång.)
Analyserar Camilla
Däremot så kommer det härskarteknik ca 14:30 in i filmen när Tony Abbott tittar på klockan för att se om hon inte har talat för länge. Håller med om att det var ett mycket bra upplagt tal.
Ja, är det härskarteknik en vill studera så är Tony Abbott ett mycket intressant objekt!
Jag får rysningar. Vilken kvinna! Att hon klarar av att stå där, lika stark rätt igenom, och fortsätta prata trots skratt och skrän från åhörarna… Det är imponerande. Hon är inte bara stark, hon är dessutom mycket skicklig och svår att inte lyssna till.
Håller med! Tycker även att det är intressant att Gillard på ett internationellt plan fått så mycket uppbackning och beröm för sin insats medan hon i Australien fått mycket negativ kritik för sitt utspel. I mina öron låter det som att hon är värd att hyllas ännu mer för sitt mod att stå upp emot en osund kultur.
Applåderar Camilla