08.00-09.00 Godmorgon Almedalen
Drivkraften för Godmorgon Almedalen har varit lusten att ge fler människor förståelse om vad Almedalen egentligen handlar om. Godmorgon Almedalen sändes första gången 2010 och nytt för i år är att det blir mindre fokus på de politiska partierna och mer om hur olika aktörer arbetar för att driva opinion, nätverka eller göra affärer i Almedalen. Ett ABC i påverkan som ska inspirera till engagemang och ge förståelse för det som händer.
Programledare är Brit Stakston och Per Grankvist. Niklas Svensson, Expressen, gästspelar som nöjesreporter med direktrapporter från nattens minglande.
#gma13 sänds måndag till lördag på www.jmw.se/godmorgonalmedalen och är väl värd din tid vid minst ett tillfälle.
08.30-9.30 Vem tar vem – vilka partier kan bilda regering efter valet 2014?
Novus och Reformklubben har samlat ett gäng intressanta personer med insikt och insyn: Tobias Nilsson, Per Schlingmann, Maria Wetterstrand och Sakine Madon m.fl. Politisk retorik så det skriker om det.
Hästgatan 1, innergården.
08.30–09.45 Huller om buller i politikens värld – positionsbyten mellan PR, politik och journalistik.
Forskningsprojektet Politik, journalistisk och PR-institutionella elitnätverk och den politiska kommunikationens legitimitet undersöker i vilken utsträckning och på vad sätt positioner inom politik, politisk journalistik och PR är utbytbara – och vad det betyder för modern opinionsbildning, makt och demokrati.
Restaurang Kalas, Skeppsbron 8
09.30-10.45 Så tar du debatten med SD.
Stiftelsen Expo granskar Sverigesdemokraternas retorik och ger tips på hur man ställer en sverigedemokrat mot väggen.
Region Västerbotten.
10.30-11.30 Om Olof Palme hade varit ung i dag, hade han gått med i (S)?
Allt fler människor vänder ryggen åt den parlamentariska demokratin och engagerar sig utanför traditionella politiska strukturer. Framtidens ledare är inte beroende av befintliga organisationer, utan skapar egna plattformar där sakfrågorna vinner över partipolitiken. /…/ Med färska exempel på förändringsarbete och lite mer än ett år kvar till valet, delar de med sig av sina bästa – och sämsta – försök att skapa partipolitiskt engagemang.
Restaurang Hamnplan 5.
11.30-12.30 Hur får kvinnor makten?
Hur gör kvinnor för att få makt? Vilka strategier använder sig kvinnor av för att få sin röst hörd och för att ta sig framåt? Hör Birgitta Ohlsson, EU- och demokratiminister (FP) m.fl. retoriskt ta sig an denna viktiga maktfråga.
Maktsalongen, Kinbergsplats 8.
15.00-16.00 Myter om skolan hindrar utveckling.
Debatten om skolan innehåller sanningar, tyckande och rena myter. Hur ser verkligheten egentligen ut? Och vad kan vi enas om? Diskussion mellan SKL, Lärarnas Riksförbund, Sveriges elevråd SVEA och regeringen.
Maria Stockhaus, ordförande utbildningsberedningen, SKL och kommunalråd Sollentuna kommun. Katrin Stjernfeldt Jammeh, ledamot utbildningsberedningen, SKL och kommunstyrelsens ordförande Malmö. Bertil Östberg, statssekreterare, Utbildningsdepartementet. Anders Almgren, vice ordförande, Lärarnas Riksförbund. Mimmi Garpebring, förbundsordförande, Sveriges elevråd.
Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6, Spegelsalen.