Sitter och går igenom en debattartikel (som någon annan skrivit). Slås av ordvalen och deras betydelse, av meningarna och av ordningen. Här kommer några korta snabba tips för debattartikelskrivningar.
1. Rubriken.
Rubriken behöver vara slagkraftig men inte svulstig, enkel men inte platt, intresseväckande utan att vara krånglig. Jag har skrivit om detta tidigare på 9 rubriker som lockar till läsning.
2. Styckeindelning.
Journalister brukar skriva det viktigaste först i en s.k. ingress. När det gäller debattartiklar håller jag med: Som läsare vill jag snabbt få en överblick vad texten handlar om.
Budskapet är således beskrivet i första stycket. Se gärna till att trycka lite på ångestknappen hos din målgrupp. Debattartiklar skrivs för att du vill förändra något befintligt. Låt det kännas.
I det andra stycket argumenterar du för din sak. Det är lätt att komma ihåg att förklara varför din ståndpunkt rent logiskt är bra för målgruppen, eller ”what’s in it for them” som vi säger på svenska. Kom ihåg att du även behöver deras förtroende för att dina argument ska accepteras och tas över av din läsare. Vem är du att säga detta? Och väck deras känslor. Vi människor har svårt att agera endast på förnuftiga resonemang.
I det tredje stycket tar du upp det som eventuellt talar emot din sak. Välj inte det som sänker dig mest, det gör andra så gärna åt dig. Ta något som visar på att du har omvärldskoll. Beskriv sedan detta på ett abstrakt och bildlöst sätt. Kort. Klart. Och så går du vidare.
Avsluta med en uppmaning – konkretiseringen av ditt syfte med debattartikeln.
Eller så kör du det ironiska spåret och ställer frågor. Genomgående. Som här:
3. Språket.
Det är lätt att ditt eget driv manifesteras i oerhört starka, värderande ord och förstärkningar. Sluta upp med det. Läs om hur det förutsägbara är fortfarande förutsägbart och tvätta texten din.
Välj istället rätt stilnivå och rätt ord. De kommer att ta dig längre.
Rekommenderar Camilla