Palindrom och antimetabole.
Ord som är lika oavsett från vilket håll du läser kallas palindrom. (Har alltid tyckt att det är märkligt att tecknet som beskriver fenomenet inte själv är uppbyggt på det sätt som definieras. Snälla säg att jag inte är ensam.)
Tillit är en av mina favoriter.Och kanske är det så att själva formen på tecknet bygger förtroendet för definitionen. Girig, rosor och reser är andra som jag bara använder utan att reflektera över dess palindromska funktion.
Palindrom behöver inte bara vara inom ett tecken; det kan uppstå i en samling tecken. Mats Ekestam, Tor Ekerot och Ola Salo är palindromska namn. Ni talar bra latin är en klassiker bland fraser.
Ett palindrom kan även byggas på talföljd som är lika både bak- och framlänges: En för alla, alla för en. Alla mönster du stöter på bland ord har minst en definition inom retoriken. Just ”en för alla, alla för en” råkar även vara en av de retoriska motsatsfigurerna antimetabole, eller kasta-om-mot. En ren och skär ordvändning.
Vad har allt detta att göra med Pi? (Du vet, 3.141592653 …) Inget mer än min association när jag såg första tre siffrorna speglas och bilda ett ord. Och det är väl lite det all god retorik handlar om? Att bygga sitt budskap så väl att gynnsamma associationer uppstår hos mottagaren.
Associerar Camilla