fbpx Skip to main content
Tal

Att hålla ett hyllningstal

By 10 maj, 2012maj 18th, 20202 Comments

Att hålla ett hyllningstal är egentligen inte särskilt svårt. Innan jag går igenom grunderna för ett hyllningstal tänkte jag kort presentera de tre olika formerna för tal enligt den klassiska retoriken.

Inom den klassiska retoriken grupperas tal i tre genrer: genus judiciale, genus deliberativum och genus demonstrativum. Det första handlar om rättsliga tal där någon antingen anklagades eller försvarades. Det andra om politiska tal, vad som skulle beslutas i folkförsamlingen eller senaten. Det tredje det som lite slarvigt brukar kallas hyllningstal. Slarvigt, för det handlar om ceremoniella tal där syftet lika gärna kunde vara att smutskasta.

Om vi tittar rent tidsmässigt på de tre taltyperna ser du att rättstalet handlar om dåtid, det politiska om framtid och det ceremoniella om nutid. En annan intressant skillnad är att de två förstnämnda vill påverka mottagarna med kort tidshorisont att fatta ett beslut medan det sistnämnda snarare vill framställa en bild som utvecklas i ett längre perspektiv.

För att skriva ett strålande hyllningstal behöver du utgå från följande:
1. festen
2. den som äras och dennes gäster
3. talaren
4. talet

Vi kan omvandla dessa fyra punkter till sammanhanget, målgruppen, avsändaren och budskapet och plötsligt träder Ciceros fem variabler att analyseras innan en kommunikation skrivs fram.

Quintilianus ansåg att ett prisande tal skulle hållas efter följande mönster. Inledningsvis bör du tala om det som var ”före människan” dvs., var kommer hon/han ifrån? Fanns det några särskilda tecken på att hon/han skulle bli något stort redan vid liten ålder? Hade hon/han några utmärkande drag som senare befästs och lett till dagens framgång? Etc. Nästa del skulle prisa personen i fråga. Naturligtvis ingår kroppens skönhet och styrkor i detta men även det Quintilianus kallade ”yttre faktorer”: lycka, rikedom, makt etc. är viktiga att ta upp. Det viktigaste var dock att framhäva personens ”dygder”, exempelvis tålamod, rättvisa, omtänksamhet o.dyl.

Rent innehållsmässigt är det bra att stämma av att budskapet belyses ur ett upplysande, gripande och roande perspektiv. Vi som lyssnar vill gärna höra anekdoter, se bilder eller få dem målas upp för vår inre syn som underbyggs med fakta och citat från någon som var med. Det handlar om inventio – det andra steget i den retoriska arbetsprocessen.

I nästa steg är det dags att strukturera det hela. Dispositio för dig som gillar fackterminologi. I inlägget om talets olika delar kan du få hjälp med ordningen.

Det är klart att ett väl formulerat tal ger en starkare hyllningseffekt. Och om detta kan skrivas en hel bok. Om du tänker på att hålla samma tonalitet och stilnivå genom hela framförandet har du kommit långt. Och det är klart att det är bäst om du är väl förberedd, kan hela talet utantill och har en sprudlande personlighet som gör alla avslappnade och väl till mods. Men det viktigaste du gör innan du börjar tala är faktiskt att du har bestämt dig för att du är helt fantastisk.

Slutligen vill jag bara att du tänker på att i jantelandet Sverige kan det vara svårt att ta emot en komplimang. Och nu tänker du hålla ett helt tal i hennes/hans ära. På vilket sätt kan du lägga upp det så att det blir lättare att ta emot, både för den som hyllas och för övriga lyssnare?

Uppmuntrar Camilla som har skrivit mer om tal.

Förändra mer.

Påverka fler.

I min Masterclass får du pedagogiskt genomtänkta, teoretiskt fulladdade och inspirerande dragningar där du ser mig prata om och beskriva innehållet med hela min sprudlande närvaro. För det gör skillnad. Och sedan får du en utmanande övning som får dig att utvecklas. Låter det intressant?

Jag vill veta mer om din Masterclass.

Absolut. Klicka på knappen till höger. Hälsar Camilla

2 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.