Blockering och manipulation.
Det här med blockering … Jag brukar tänka att det är den ovilliges siste bastion. Och definitivt den ovilliges sista arsenal för att stoppa dig.
Du blir exempelvis blockerad när ditt förslag bara bemöts med ett nej samtidigt som inga andra förslag på hur ni kan lösa problemet kommer fram. Och om du är kaxig nog att stå på dig och ifrågasätta varför ditt förslag inte ens diskuteras kommer härskaren att kallt konstatera att det inte är en någon bra idé, att förslaget helt enkelt inte håller måttet eller att du borde skämmas som inte ens förstår att det skulle få företaget/organisationen/myndigheten att framstå i dålig dager.
Här är det läge att syna härskaren och fråga varför hen inte gillar det. Du kommer med stor sannolikhet att möta än mer ovett från en fräck och inte särskilt inkännande härskare – för det är härskarens taktik. Bry dig inte. Fråga ändå.
För alternativet är att du blir tyst – och då har härskaren vunnit.
Ett sätt att inledningsvis stryka härskaren medhårs är att linda in frågeställningen så att du lägger fram ditt ifrågasättande som en fråga. Låt det uttalade syftet vara att du vill förstå hur du bör tänka framledes när du vill bidra med lösningsförslag. Även om härskare förmodligen fattar att du synar honom eller henne varken gör eller säger du något otrevligt tillbaka. Och när hen inte kan ge något relevant svar förstår även andra att du blivit blockerad.
Om du vet med dig att den här personen brukar vilja blockera dig får du ägna dig åt regelrätt lobbying innan era möten. Och då menar jag naturligtvis att du springer runt och förankrar ditt förslag hos några andra som du sedan kan vända dig till under själva mötet för att få stöd hos. Gärna på ledande-frågor-manér eller framing som vi också kallar det. Och vi tar det en annan dag.
Konstaterar Camilla Eriksson, retorikiskan
(För dig som just trillat in på sidan och uppenbarligen funnit det intressant nog att läsa ända hit vill jag informera om att det här är lucka nitton i Härskarkalendern på Retorikiska. Övriga publicerade inlägg hittar du på Härskarkalendern.)
Oavsett härskarnas betydelse för påverkan – ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.
Retorikiska på facebook Retorikiska på twitter Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram