fbpx Skip to main content
Okategoriserade

Härskarkalendern – utelämnande och manipulation.

By 8 december, 2016No Comments

Utelämnande och manipulation.

Utelämnande – det är så enkelt som det låter. Detta härskarmönster utelämnar relevant eller sann information som motarbetar ditt syfte eller din tes. Observera att allt du säger är sant.

Kan man då säga att utelämnande är ett svek/bedrägeri? Jag drar direkt parallellen med att ljuga. Ljuger du om du inte berättar hela sanningen? Vi kan väl komma överens om att det är syftet bakom som styr.

När härskaren medvetet utelämnar något, vilket är en variant av den klassiska härskartekniken undanhållande av information, är det för att kontrollera dina associationer. Och det som utelämnas handlar antingen om att inte bevisa att en konkurrerande produkt/tjänst/idé är bättre eller att härskaren inte vill underminera sin egen.

Är det så att hen får kritik för att hon eller han utelämnat fakta hävdar de ofta att de inget visste eller att det uppdagade inte är relevant.

Sedan har vi kraften i utelämnandet som verkar mer som en katalysator för mottagarnas egna slutsatser. För vår hjärna klarar inte av ofullständiga mönster. Jag kallar detta att ”stanna innan” och det fungerar ungefär som följer.

Tänk dig att ditt budskap är som en cirkel där en pil för riktningen framåt utan att sluta sig. Det är så du bör argumentera. Ju viktigare det är för dig att din publik drar en viss slutsats desto närmare startpunkten bör du släppa dem. Som i fallet med bytet från vänster- till högertrafik. Där var det inte upplagt för individuella tolkningar. Men när det inte spelar lika stor roll var dina lyssnare/läsare hamnar – stanna längre innan. För då sätter deras hjärnor igång och slutför mönstret själva. Aktiveringen gör dem till medproducenter till ditt budskap och förutom att de internaliserar budskapet och gör det till sitt kommer de även att sprida ditt budskap i sammanhang där du inte finns. Och det gillar du, eller hur?

Det du säkert inte gillar är känslan av obehag, rädsla, skuld eller skam som en härskare kan framkalla genom att insinuera men inte säga rakt ut. Har du någon gång känt att det är svårt att ”sätta fingret på” vad det är? Då har du råkat ut för härskartekniken utelämnande.

Kan du utelämna något utan att du försöker härska över någon? Absolut. Det är det medvetna utelämnandet som jag definierar som en manipulationsteknik.

Känns mina ord lite för abstrakta? Vi tar ett konkret exempel.

Säg att du säljer tvålar av ett visst märke. Ni gör ett test för att se huruvida just er tvål tvättar renast. Utslaget av testet blir att alla tvålarna tvättade lika rent. Ett misslyckande? Inte alls. Allt beror på hur du formulerar det.
”Ingen annan tvål tvättar renare än (ditt märke).”

Vad dras det för slutsats här tror du? Att alla tvålar är lika bra? (Vilket faktiskt är det du skriver.) Nej – att din tvål tvättar renast. Felaktigt javisst och helt i linje med hjärnans förenklingsprocess.

För vårt minne har många buggar. Och detta är en av dem. Det är därför härskaren väljer sina ord med omsorg. Vad som sägs är nämligen sekundärt till vad du som mottagare hör, tror på och kommer ihåg.

Kom ihåg det nästa gång du springer på en undanglidande person. Och kom ihåg att återkomma till Retorikiska så att du lär dig mer om hur andra försöker påverka dig. För visst är det skönare att bestämma själv – på riktigt?

Inkluderar Camilla Eriksson, retorikiskan

Oavsett härskarnas betydelse för påverkan – ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.

Retorikiska på facebook Retorikiska på twitter Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.