Pathos. Ja, det är fint med känslor men det är fult att spela på dem. Ändå är det ofta vad som förväntas av oss: Vi ska peppa och trösta, smickra och smöra, reta, busa, tråka, pika, flirta och förolämpa.
Pathos? Ja, grekiska för känslor. Tänk till exempel på ordet patetisk – är det något du vill att andra ska säga om dig? Utan att väcka känslor kommer du inte att få någon att minnas något som helst av det du vill förmedla. Pathos är således rent retoriskt något positivt medan att vara patetisk inte är det. Få se, vad är det nu jag brukar säga? (Ord är makt och ord förför.)
Inom semiotiken talar vi inte om ord utan om beteckningar. Beteckningar är alla objekt som signalerar något, exempelvis form, färg, symboler, typsnitt, fotografier etc. Ord är naturligtvis ett slags beteckningar och orden kan ha positiv, negativ eller neutral laddning. Och eftersom valet av ord styr hur du tolkar innehållet är det inte läge att slarva. Ta bara det här med värderingar: Är du sparsam, ekonomisk eller helt enkelt snål? Konsekvent eller tjurskallig? Flexibel eller velig? Allt beror på vilket perspektiv du tar. Och vem du vill vara.
Värdeorden kan delas upp i minst tre slag: betydelsetomma (bra, dålig, trevlig), informativa (spännande, stimulerande, värdelös) och associativa (champagne, kaviar). Ju mer du öppnar upp för din målgrupp att själva bli medproducenter i budskapet desto starkare kommer ditt budskap att tas emot.
Den som försöker manipulera dig kommer att hoppa de betydelsetomma. För de varken berör eller förför. De informativa beteckningarna handlar om härskaren själv och beroende på hur länge hon eller han har hållit på att härska har de förmodligen lärt sig att hoppa dem med. Deras budskap tjänar mest på att handla om dig – deras offer – så se till att vara uppmärksam på situationen när andra formulerar sig associativt och får budskapet att beröra dig. För hon eller han kan göra det medvetet för att snärja dig.
Sverigebäst på att argumentera med beteckningar – medvetet val av laddade eller oladdade ord – är Jan Guillou. Läs hans krönikor i Aftonbladet så förstår du bättre vad jag menar.
Till sist vill jag inte lämna dig med tanken att du är ett omkringvandrande offer. Det var bara ett starkt associativt ord som passade in. Och jag hade också kunnat döpa denna del av Härskarkalendern till ”känslor och manipulation” men valde ordet ”pathos” istället. Alltid triggar det någon …
Härskar Camilla Eriksson, retorikiskan
(För dig som just trillat in på sidan och uppenbarligen funnit det intressant nog att läsa ända hit vill jag informera om att det här är lucka fyra i Härskarkalendern på Retorikiska. Övriga publicerade inlägg hittar du på Härskarkalendern.)
Oavsett härskarnas betydelse för påverkan – ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.
Retorikiska på facebook Retorikiska på twitter Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram