Om du hade svårt att riktigt förstå gårdagens inlägg om logik och manipulation kan jag lägga till ännu en aspekt av manipulation som härskare kan hålla på med för att lättare driva sin tes: abstraktion. Det är helt enkelt mycket lättare att driva igenom saker och ting när man får folk att känna sig lite korkade.
Vanligtvis tar jag minst ett konkret exempel på den poäng jag driver. Det gjorde jag inte igår och det kan du råka ut för att andra gör mot dig. Det behöver inte vara medvetet. Om du inser att du hamnat i en situation av abstraktion – känn dig smart och be om ett konkretiserande exempel.
Det kan också du be att andra gör när du inte riktigt kan sätta fingret på vad det är som känns fel, när du inte förstår varför du inte förstår.
Inom retoriken brukar vi säga att det du vill att folk ska komma ihåg ska vara konkret, och det du behöver säga men inte vill att folk ska komma ihåg ska du lägga på en så abstrakt nivå som möjligt.
Detta innebär att du behöver nyttja ord som är betydelselösa. Konjunktioner är ypperliga exempel på detta. Du bör även tänka på att använda vanligt förekommande ord så att inget sticker ut och sticker till – det är det vinnande receptet. Dessutom bör du tänka på att vara så tråkig som du bara kan, tänk myndighetssvenska eller klarspråks-svenska om du föredrar den beteckningen. Vad som händer när vi har tråkigt och inte har något som bränner till är att vi inte skapar det protein som är vårt minne. Et voilà, personen blir helt obegriplig och kan fortsätta driva frågan precis som hen vill.
Hälsar Camilla Eriksson, retorikiskan
(För dig som just trillat in på sidan och uppenbarligen funnit det intressant nog att läsa ända hit vill jag informera om att det här är lucka tre i Härskarkalendern på Retorikiska. Övriga publicerade inlägg hittar du på Härskarkalendern.)
Oavsett härskarnas betydelse för påverkan – ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.
Retorikiska på facebook Retorikiska på twitter Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram