Härskarkalendern? Ja, tänk en julkalender i härskarteknik, makt, manipulation eller vad det nu handlar om.
Julkalendrar brukar vara ganska trevliga för att höja stämningen inför den trivsamma julhögtiden. I år har min lilla har gjort en julkalender där hon skrivit in kärleksfulla budskap till mig bakom varje lucka (de skevar lite så jag har ofrivilligt tjuvkikat …). Behöver jag säga att den redan sitter uppe på kylskåpet?
Själv tänker jag alltså inte vara särskilt trevlig i årets retorikiska julkalender. Däremot tänker jag följa julens givande tradition och ge dig insyn i hur du blir manipulerad av din omgivning. Härskartekniker i mikroformat om du så vill. En om dagen fram till julafton. Naturligtvis kan du även vända på steken och tänka att detta är julkalendern som lär dig att manipulera din omgivning så att du får som du vill.
De klassiska härskarteknikerna som Berit Ås har klustrat och namngivit efter Ingjald Nissens forskning har jag redan skrivit om. Jag kallar de inläggen Härskarteknikskolan. Naturligtvis pratar jag om osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning, påförande av skuld och skam, objektifiering, våld och hot om våld.
Om du följer härskarkalendern kommer du att utöka din kunskap om härskartekniker eller manipulationstekniker med 24 nya sätt att få andra att göra som du vill från och med nu. Ett litet steg varje dag. Och här samlar jag sedan alla 24 inläggen.
Härskarkalendern 2016
2. Logik och manipulation.
Logos, det retoriska syftet som betyder nytta och ofta felrepresenteras med logik. Det är syftet som intelligenta människor ofta tror handlar om dem och hur smarta de är.
Sherlock Holmes observerar, analyserar och deducerar. Den sista aspekten där är förmodligen den främsta anledningen till att vi tycker att han är så smart. Och jag vill addera en sak till: Sherlocks förmåga att observera, analysera och deducera från vad som inte är närvarande.
Hur du manipuleras? Genom att du inte får tillgång till all information. Att informationen i vissa fall är censurerad, i andra analyserad och förpackad i ett format som stänger ute associationer som skulle bidra till att du fattar ett medvetet fördelaktigt beslut.
Ferdinand de Saussure (som är en av två som kallas grundare av semiotiken) talade om ”vad något skulle kunna vara men ändå inte är”. Notera således vad som inte tas upp, vilka som inte får tala/tillfrågas om input. Notera vad som saknas och analysera sedan huruvida det har betydelse för utfallet eller ej.
Var uppmärksam på vilka frågor du får och vilka frågor som följer. Har du blivit manipulerad att tänka på en viss aspekt som härskaren vill ska dominera samtalet?
Är situationen upplagd så att du bara har svarsalternativet ja eller nej till liggande förslag eller är det en öppen diskussion för att fånga in olika idéer på hur ni ska lösa ett betydande problem?
Om du har svårt att riktigt förstå vad det är jag menar kan jag lägga till ännu en aspekt av manipulation som härskare kan hålla på med för att lättare driva sin tes. Och vi tar den i morgon.
Härskar Camilla Eriksson, retorikiskan
Oavsett härskarnas betydelse för påverkan – ord är makt och ord förför. Alltid. Och om jag vore du skulle jag se till att följa Retorikiska i sociala medier för att säkerställa att jag inte missar något.
Retorikiska på facebook Retorikiska på twitter Retorikiska på LinkedIn Dekonstruerat på Instagram