Filosofen Ludwig Wittgenstein sa ”Det man inte har beteckningar för kan man inte diskutera.” Det tål att tänkas på.
Vad vill vi prata om? Vad borde vi prata om? Och vilken klang vill vi ge det vi pratar om?
RFSU utlyste en tävling för att komma fram till en beteckning på kvinnlig onani. Vinnande bidraget blev klittra. Den skarpa, härliga och roliga Karin Milles – språkforskare vid Södertörns högskola – är inte bara docent utan även expert på könsord (enligt Aftonbladet). (Har du läst något om hen de senaste åren brukar Karin Milles vara upphov till något uttalande som sedan diskuterats livligt, inflikar Camilla)
Relaterat: Hen – konnotationer.
Låt mig belysa problemet som Wittgenstein satte ord på. Könsordshistoria ser i runda slängar ut som följer:
Under urtiden sa vi kuk. Från och med Medeltiden börjar det finnas belägg för att vi knullar och har en fitta. Någon gång under 1800-talet kom de mer kliniska verben masturbera och onanera. Då var det fortfarande okej att säga ”Runka lite på huvudet!”. Sedan kom Strindberg och så var den sagan all. Under förra seklet dyker även penis och slida upp som könsord och när vi närmare oss mitten av 50-talet hittar vi snoppen. Inte vet jag om det var 60-talets sexuella frigörelse som frammanade vulvan men den kom hos Generation X. Nu, på vår sida sekelskiftet, har vi feminiserat beteckningen snopp och fått en snippa. Visst.
Som annan favorit till ny officiell RFSU-beteckning fanns även orden onna länge med. Tydligen Milles favoritord eftersom det är könsneutralt och lätt att förstå. Personligen föredrar jag klittra. Inte bara rimmar det på glittra utan själva ordet är nära vår kön. Härledningen från klitoris (som faktiskt har en rätt stor del i själva grejen om jag får vara så rakt på utan att du rodnar) makes sense, som vi säger på svenska.
Gillade du detta inlägg? Klicka på hjärtat (okopplat räkneverk) och hjälp mig sprida det till fler!
Detta är första delen i den Retorikiska julkalendern 2014. Har du slunkit hit vid annan tidpunkt och vill läsa mer? Hela julkalendern kommer att finnas på Julkalendersidan.
Uppmuntrar Camilla
Gilla Retorikiska på Facebook!Följ Retorikiska på twitter!