fbpx Skip to main content

Är det så att du befinner dig i Almedalen just nu är det också stor chans att du är på väg till ett mingel. Är du van almedarling är detta inte ett blogginlägg för dig. Då vet du redan att man inte bara går på ett utan flera mingel som dessutom går av stapeln samtidigt. Ha så kul ikväll! Till dig som ännu inte vant dig vid springandet och minglandet kommer här några praktiska tips:

1. Rosé eller inte rosé? Visserligen kallas Visby för Almedalen denna vecka trots att det egentligen bara benämner parken där partiledartalen hålls, och de mer härdade kastar även ur sig Rosédalen nu och då. Drick inte spriten! Håll glaset med rosé i din hand, smutta nu och då men töm inte glaset. Särskilt inte om du missat att inmundiga riktig mat efter seminariedagen som du just lämnat. En starkt onykter minglare är helt enkelt inte lika uppmärksam som en någorlunda nykter.

2. Välj ut. Börja varje mingel med att försöka få en överblick av vilka som är där. Detta kan ske redan innan själva minglet om det exempelvis finns en anmälan via Facebook. Någon du är extra intresserad av att tala med? Välj ut och få de personerna att känna sig utvalda. Ofta går jag fram till människor jag följer på twitter för att få ett ansikte på mitt flöde. Det räcker faktiskt som inledning. Däremot faller det ganska platt om du sedan inte säger något mer. Kan vara läge att lyfta något den personen brukar twittra om för att få till ett kortare samtal. Eller så kan ni metasnacka om hur det är att metamingla på nätet.

3. Ställ frågor. Fråga om det du tycker verkar intressant med den andra personen. Undertecknad är en mycket nyfiken person och jag tycker att de flesta människor har intressanta tankar om saker och ting, på riktigt. Vi känner när någon är genuin eller ej och om du känner att du inte hittar något samtalsämne som ger dig något följ punkt sju och åtta nedan.

4. Lyssna. Att mingla handlar om att nätverka för att öppna för nya möjligheter. Visst är det viktigt att den andre personen vet vem du är, men om hon eller han tycker att du verkar intressant frågar de.

5. Mingla ihop. Om du ser personer du tror kan ha nytta av varandra – verklig nytta av varandra – sammanför dem. En riktig minglare bjuder på sitt nätverk. När du presenterar dem för varandra är det fördelaktigt om du berättar för dem vad du tror de har gemensamt och hur du tänker att de har glädje av varandras bekantskap. Använd inte detta som en dumpningsstrategi. Vi människor läcker och det känns när man blir dumpad. Den negativa känslan förs över till dig och så tycker de inte lika mycket om dig efteråt. Fullkomligt onödigt.

6. Visitkort. Ja, du kan börja följa den andre på twitter och de kan följa dig. Ni kan till och med lägga till varandra på Facebook eller LinkedIn, ta ändå med och dela ut ditt visitkort. För att andra hittar ditt kort när de som minst tänker på dig. Slumpen är ingen tillfällighet brukade Jan Cederqvist säga. Jag håller med. Vem vet vad som händer för att ditt visitkort plötsligt återfanns?

7. Stanna eller gå? Gå. Alltid. Gå från personen du just stannat och pratat med. Gå från gänget som du alltid hänger med och gå från minglet du är på. För att vara framgångsrik minglare fokuserar du en kort stund på den du vill tala med och efter att ha gjort det intryck du avsåg tackar du för dig och går vidare.

8. Hur går du? Förutom faktumet att högklackade skor inte fungerar särskilt bra i Visby handlar det mesta inom kommunikation om att vara transparent. Det finns många som sätter finurliga namn på olika dumpningsmetoder men det är faktiskt mycket enklare än så. När du vill gå, vilket du bör göra ganska snabbt, säger du bara det. Kanske ser du en person som du verkligen vill tala med, eller så vill du bara mingla vidare för det finns så många intressanta personer på plats. Tacka för samtalet, önska lycka till med något som de står inför, ett ”vi hörs i augusti” eller något annat lämpligt. Och lämna.

9. Le. Om du inte är glad, gå inte vidare, gå hem. För att mingla handlar framförallt om att ha kul.

Tänker Camilla

Gillar du inlägget? Klicka på hjärtat och hjälp mig sedan att sprida det till fler!

Gilla Retorikiska på Facebook!Följ Retorikiska på twitter!

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.