På spåret är tv-programmet de flesta jag känner tycker om. Observera pausen mellan de två sista orden i förra meningen. Själv ser jag det gärna. SVT har väl lämpade ordguruer bakom spakarna. Även om jag vid något tillfälle får blixtra till är det sällan jag gör något poängmässigt väsen av mig. Det är Lindström och Luuk jag vill åt.
Och vilket bättre program att retoriskt skåda än finalen av säsongen med finalisterna?
Vart är vi på väg?
10 p Vi lämnar Rosens stad och reser mot veteranmötesplats som har dödsrike med stort D.
8p Maestron härifrån kan serveras en dagens lunch på Bing och Gröndal, kanske av en man med gula byxor.
6p Vi fortsätter resan mot Maria Bloms förlorade hembygd där classic car week äger rum varje sommar. Åh vad rätt.
4p Att ha en 600m lång brygga är aldrig fel. Fråga tidningarnas telegrambyrå som ligger i centrum av viken.
2p Efter att ha irrat mellan Mora och Leksand har vi äntligen kommit vi fram till rätt vik.
Denna gång lämnade vi Bollnäs och körde till Rättvik. Och sedan kommer deras förklaringar: Arne Qvick kom från Bollnäs. Ok, svårt för oss som inte var med 1966 när hans hit ”Rosen” gjorde succé. Dödsriket med stort D = Dalhalla – Valhalla. Finurligt. Särskilt med tanke på att man i princip går ned i underjorden när man tar sig nedåt till scenen i kalkbrottet. Maestron var Marit Bergman som vann förra årets dirigenttävling i SVT. ”Bing och Gröndal var lite larvigt. Det var Bingsjöstämman och Gröndal.” kommenterar Lindström. Dagens lunch, dagens rätt = Rättvik. Kanske den mest långsökta associationen. Ändå kul. Gula byxor har masarna i Rättvik i sin folkdräkt. Och Maria Bloms förlorade hembygd? Masjävlar kontrar Cecilia Hagen alldeles korrekt.
Associationerna. Är så förtjust i hur fritt de tänker.
”Du, du vet ju inte ens vad jag jobbar med.” ”Det gör jag visst. Du jobbar ju med data!” (Förlåt. Klassiskt replikskifte.)
Och en till, bara för att de är så bra …
Vart är vi på väg?
10p Tung trio utan N. (Startplatsen Trenton = Tre ton) tar sikt på självständig stad där aristokratin står i centrum. Stan är grundad 1632.
8p Landets femma och har ett sjätte sinne för passande filmtitlar (Bruce Willis, filmen utspelar sig i Philadelphia). En gång var landet huvudstad i det här landet.
6p Man kunde tro att Levi Petrus bott här, istället var det Washington som har spelat en viktig roll här. (Denzel Washington spelade i filmen Philadelphia och George Washington hade sin regering i staden.)
4p Vår autonoma stad har sin alldeles egna ost (Philadelphia) och frihetsklockan klämtar här.
2p ”De la Fia.” ”Vicken Fia?” ”Filadelfia.”
Riktig hjärngympa när alla dessa pusselbitar ska sättas ihop under tidspress. Och det är det vi gör när vi skriver ett bra tal, debattartikel, kommunikation – kalla det vad du vill. Vi ordnar orden så att du som läser eller lyssnar själv ska göra associationer som är fördelaktiga för avsändaren av budskapet. Inte mer än så.
Tänk att du tar en synonym till ditt ord, och så associerar du fritt från det ordet. Där har du din ledtråd. Välj flera ledtrådar och håll dem inom samma kategori. Tänk allegoriskt. Göran Hägglund är riktigt duktig på detta. Ett exempel är när han under fotbolls-EM 2010 pratar om oppositionen som ett fotbollslag.
Den kommunikativa associationens kraft är stor: du kan få mottagarna av ditt budskap att förstå något du aldrig sagt, mottagarna kommer att göra fler och helt andra associationer än vad du tänkt dig och mottagarna kommer att utgå ifrån det de redan vet, redan tycker (om), redan gör vilket för ditt budskap närmre dem. Med mera.
Associerar Camilla
Så associerar de på "På spåret". Tack Camilla Eriksson för dina underfundiga och klartänkta retoriktips.