fbpx Skip to main content
retorik

Lucka 1: anafor, epifor & symplohke.

By 1 december, 2012augusti 27th, 2015No Comments

Nu tänkte jag slå in en öppen dörr, bara för att: Med välformulerade budskap är det lättare för mottagarna att uppmärksamma, ta in, bearbeta och låta sig övertygas. Men det är mer än så. Ju mer välformulerad din text är, desto lättare kan mottagarna komma ihåg den och återge den för andra.

Det finns en anledning att vissa människor i vissa roller tar till hjälp när det gäller att formulera sig. Ord är olika och ord gör skillnad. Ord är makt. Vi kan smycka språket på olika sätt, vanligtvis grupperas dessa i troper och stilfigurer.

Du skapar en trop när du tar ett ord och byter miljö på det, så att det inte längre har samma betydelse. När jag blir riktigt trött brukar jag säga att mina ögon blöder, men det rinner naturligtvis ingen röd kroppsvätska ur ögonvrån. Hemma i Schtaan (Skellefteå) kan du i uppbragt tillstånd bestämt hävda att någon är helt sjuk i huvet. Och då talar vi inte medicinskt. Men det låter värre och effekten blir starkare än att säga att du tycker den andre har fel.

Stilfigurer ser till att texten sjunger genom att låta orden följa på varandra i särskilda och märkbara mönster. Meningar kan börja på samma sätt (anafor) och sluta på samma sätt (epifor).

Du kan säga vad du vill.
Du kan tycka vad du vill.
Du kan göra vad du vill.
Jag vill inte.

Här fick de första tre meningarna både samma start och samma slut. En anafor + epifor bildar en symplohke. Och ja, det finns en beteckning för alla upptänkliga mönster i språket.

Därför kommer här min retorikiska julkalender där du varje dag får tillgång till en ny retorisk figur. Att nyttjas direkt.

Tillhandahåller talskrivaren

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.