fbpx Skip to main content
retorikSpråk

Ihop eller isär? Om särskrivning.

By 14 januari, 2013maj 27th, 201328 Comments

SärskrivningHur svårt kan det vara? Tydligen jättesvårt. Skrattar liksom många andra åt twitters egen språkpolis @sar_skrivning. Humorn i det valda twitternamnet är underbar.

Påminns av Please Copy Me om Gunnar Hård af Segerstads tips ”en grej – ett ord” och kastar mig in i särskrivningsdebatten med ett eget råd. Och på sant naturvetenskapligt vis skriver jag det som en enkel artnyckel:

Säg det.
Tar du paus mellan orden?
Ja – skriv isär.
Nej – skriv ihop.

Så om ögonens fotografi av bokstäverna sviker dig, använd öronen.
Inte svårare än så.

Tipsar Camilla

Uppdatering efter insiktsfull kommentar …

Säg det och gör paus mellan orden.
Låter det rätt?
Ja – skriv isär.
Nej – skriv ihop.

Knattrar Camilla

28 Comments

  • Pompom Sönnfors skriver:

    Problemet med det här är att man ju inte tar paus mellan orden. Man säger hela meningen i en lång harang och det är satsmelodin som visar var orden börjar och slutar. Prova själv att säga ”skriv isär” – gör du någon paus? Känner du ens någon paus?

    Jag har försökt komma på många knep för att hjälpa folk som vill att upptäcka sina särskrivningar men inte hittat något vattentätt. Jag sade åt en kompis som skrev ”bil bana” att säga det högt. Hon sade ”bilbana” precis som du och jag skulle ha sagt det. Men det hjälpte henne inte att förstå om det skulle skrivas ihop eller inte. Inte blir det bättre av att vi skriver exempelvis ”tvärtom” och ”helt om” på olika sätt.

    Som tur är är ju särskrivningar nästan aldrig annat än ett kosmetiskt problem. 🙂

  • Camilla Eriksson skriver:

    Nej, och det är just det som är grejen! Och jag förstår vad du menar. Så jag uppdaterar således inlägget :).

  • JannE skriver:

    Det är väl fråga om betoning ?
    om man säger :
    bil
    bana

    så uttalar man inte varje ord på samma sätt som om man säger bilbana
    ordet bana uttalas med lika mycket betoning på bägge stavelserna om man bara säger bana , ifall man säger bilbana så ligger betoningen på ban-

    Samma sak med: jul kalender där är det jul som inte alls betonas i ordet julkalender

    och: cykelpump där cykel uttalas på olika sätt
    och: kraftsport

    Jag funderar på om det finns några motexempel.

    JannE

  • Camilla Eriksson skriver:

    Håller med och tänker att det är just det som är problemet: De som gör fel hör inte skillnaden. Och det är därför jag trycker på att medvetandegöra ljudet. För det är tydligt att de saknar en bild av hur ordet ser ut. Om det inte är så att de blivit anglofierade och inte längre skiljer språken åt. Eller så handlar oförmågan till korrekt skriftspråk om något helt annat.
    Problematiserar Camilla

  • Astrid Klavins Sköldebring skriver:

    Paus mellan orden är nog inte rätt varje gång, nej. däremot tanken om EN SAK vad som gäller substantiv I alla fall! Bilbana är väl inte två saker, och inte julkalender heller eller kycklingben eller långkalsonger. Svårare är det för verb och adjektiv, förstås. De flesta har dessvärre liten eller obefintligt intresse av språk och dess uppbyggnad, överhuvudtaget, och så läser de antagligen inte böcker. Inte har folk I allmänhet en susning om vad ett verb och ett adjektiv är. Om det inte är ordblindhet så är det låg utbildningsnivå, och framför allt lättja. Man bryr sig inte om att kolla upp, man visar inget respekt för språket, helt enkelt, tycker inte att det är viktigt.

  • Hans Höglund skriver:

    På Retorikiskas hemsida – http://www.retorikiska.se/sarskrivning/ – står det en liten och intressant artikel om särskrivning. Jag funderade på om jag kunde prenumerera på nyheter och hittar till höger ett fält för att fylla I emailadress. Rubriken till fältet är "Email Address"! Särskrivning och felstavning I ett….

    • Camilla Eriksson skriver:

      Hahaha! Det är en engelsk s.k. widget som jag inte kan ändra språk i … Hoppas du ändå vill ha mina nyhetsbrev!

    • Birgitta Österlund skriver:

      Man kan ju skriva e-post, väldigt svenskt och bra!

  • Annica Jonsson skriver:

    Sant. Ord är faktiskt makt. Det är viktigt hur vi skriver.

    • Kjell Lundell skriver:

      Det måste jag testa nästa gång i tvättstugan, sen får man raskt rusa upp till frugan i sovkammaren.

  • Molly Sandnes skriver:

    Är det bara det ena eller bara det andra skriv isär. Är det båda delarna skriv ihop. Tex. kycklingben. Gäller det bara kyckling? Nej! Gäller det bara ben? Nej! Gäller det kycklingben? Ja, skriv ihop! Att det ska vara så svårt för vissa 🙂

  • Magnus Holm skriver:

    Twitters _egen_ språkpolis. Hrrmf!

  • Thomas Johansson skriver:

    En grej, ett ord. Väldigt enkel regel. Samtidigt tycker jag att felaktiga samskrivningar har börjat spridas som en epidemi. "Tillslut" I stället för "till slut". "Tillslut" är imperativformen av verbet tillsluta, alltså att stänga något. "Försent" är logiskt omöjligt, då inget kan vara sent I förväg, vilket blir betydelsen om man använder "för" som prefix I stället för preposition. Samma med alla andra bastardiseringar som "förövrigt" och "förhelvete". Är "förhelvete" något man kommer till INNAN man kommer till helvetet?

    Om folk lyssnade ordentligt och faktiskt brydde sig om sina ord, lärde sig ordentlig satskonstruktion och vad de olika ordklasserna innebär, då hade det här inte blivit så som det är I dag. En stor del av problemet ligger även I att vi svensklärare får mindre och mindre tid att lägga på ordentlig grammatikundervisning och språkanalys.

    För övrigt beror den ökade särskrivningsfrekvensen på engelskan. Särskrivningar har varit vanliga I språket sedan långt innan engelskan blev en tung influens på svenskan.

    • Camilla Eriksson skriver:

      Skrattar gott åt dina för-ord. Tack även för de andra. Samskrivningar är också en utmaning för oss läsare. För precis som du är inne på förvrids (;) den tilltänkta betydelsen av meningen vid uttalsfel.

  • Roy Jägestedt skriver:

    Ja, precis så enkelt är det! Uttalar du det hela som ett ord – så är det ett ord.

    Men jag märker ett annat allt vanligare fel. "Egna" kan enbart avse ett flertal (pluralis). Det ska alltså vara "egen språkpolis" och "egna språkpoliser".

  • Roy Jägestedt skriver:

    I engelskan är särskrivning vanligt – men inte jämt! Vissa ord skrivs isär, andra inte. Livingroom är ett av få ord som kan skrivas vilket som.
    Och det här är något som engelsmännen är noga med!
    I svenskan är särskrivning så fel det bara kan bli.

  • Krister Persson skriver:

    Nåt som är ännu värre (tycker jag) är att inte kunna skilja på "de" och "dem". Det är många som enbart använder "dem".
    Dem kan jag inte tycka verkar riktigt kloka och hur ser det ut när dem skriver t ex en jobbansökan.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.